Wyprawka szkolna 2014/2015

Wyprawka szkolna w 2014 roku

W roku szkolnym 2014/2015 z „Wyprawki szkolnej” zostali wyłączeni pierwszoklasiści szkół podstawowych, którzy 1 września otrzymają rządowy podręcznik.

I. Dofinansowanie zakupu podręczników w Gminie Łapy będzie udzielane uczniom:

1)   rozpoczynającym w roku szkolnym 2014/2015 naukę w klasach II-III i VI szkoły podstawowej, pochodzącym z rodzin, w których miesięczny dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 539 zł netto (wzór wniosku o przyznanie dofinansowania zakupu podręczników określa załącznik nr 1),

2)   rozpoczynającym w roku szkolnym 2014/2015 naukę w klasie III szkoły ponadgimnazjalnej: zasadniczej szkoły zawodowej, liceum ogólnokształcącego lub technikum, pochodzącym z rodzin, w których miesięczny dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 539 zł netto (wzór wniosku o przyznanie dofinansowania zakupu podręczników określa załącznik nr 1),

3)   uczniom wymienionym w pkt 1 i 2 niespełniającym kryterium dochodowego (wzór wniosku o przyznanie dofinansowania zakupu podręczników określa załącznik nr 2), pochodzącym z rodzin, w których występuje:

1. ubóstwo;
  2. sieroctwo;
  3. bezdomność;
  4. bezrobocie;
  5. niepełnosprawność;
  6. długotrwała lub ciężka choroba;
  7. przemoc w rodzinie;
  8.  potrzeba ochrony ofiar handlu ludźmi;
  9. potrzeba ochrony macierzyństwa lub wielodzietności;
  10. bezradność w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych;
  11. trudności w integracji cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą;
  12.  trudność w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego;
  13.  alkoholizm lub narkomania;
  14. zdarzenie losowe i sytuacja kryzysowa;

4)   bez względu na dochód uczniom:

- słabowidzącym,

- niesłyszącym,

- słabosłyszącym,

- z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim,

- z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym,

- z niepełnosprawnością ruchową, w tym z afazją,

- z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera,

- z niepełnosprawnościami sprzężonymi w przypadku, gdy jedną z niepełnosprawności jest niepełnosprawność wymieniona wyżej.

posiadającym orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego uczęszczającym w roku szkolnym 2014/2015 do szkół podstawowych (z wyjątkiem kl. I), gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych: zasadniczych szkół zawodowych, liceów ogólnokształcących, techników (wzór wniosku o przyznanie dofinansowania zakupu podręczników i materiałów edukacyjnych określa załącznik nr 3).

Szczegóły poniżej....

Lista plików