Szukając przygody...

Projekt Szukając przygody idziemy szlakiem przyrody! realizowany był pod naszą opieką przez grupę nieformalną tworzoną przez nauczycieli Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Daniłowie Dużym:

•       Aldonę Dunaj,
  •       Bożenę Domaszewską i
  •       Emilię Perkowską

w okresie 01/09/2014 do 30/10/2014.

Projekt adresowany był do dzieci i młodzieży ze wsi Daniłowo Duże i okolic (głównie Gmina Łapy) a jego zadaniem było zauważenie przez dzieci potencjału swojej okolicy, nauczenie się rozpoznawania jej walorów przyrodniczych i wzbogacenie swojej wiedzy z zakresu edukacji ekologicznej.

W ramach projektu zrealizowaliśmy następujące zadania:

Daniłowo Larus1. Wyprawa do Nibylandii dnia 27 września 2014, w której wzięło udział 43 dzieci. Nibylandia znajduje się w miejscowości Osmola, a opiekuje się nią spółdzielnia Esskapada Nasza grupa była zróżnicowana wiekowa a dzieci pochodziły z różnych szkół, dlatego wyjazd stał się także doskonalą lekcją odpowiedzialności za dzieci młodsze i pochodzące z innych szkół niż nasza tj. NSP w Daniłowie Dużym. Nasi uczniowie spisali się w tym zadaniu rewelacyjnie. Poranek był bardzo pochmurny, dlatego po przyjeździe dla rozgrzewki można było się napić gorącej herbaty. Dopiero około południa zaczęło się rozpogadzać i zabawy w Nibylandii przebiegły zgodnie z planem: gry terenowe w lesie, zawody międzydrużynowe, nauka strzelania z łuku i wiatrówki, stereoskopowych, ognisko z kiełbaskami.

Warsztaty Cyraneczka2. Organizacja zajęć terenowych w Ośrodku Edukacji Leśnej Cyraneczka w Nadleśnictwie Rudka, leśnictwo Zwierzyniec. Warsztaty zostały przeprowadzone w dniach 13.10.2014 i 17.10.2014 roku na terenie ośrodka i te były adresowane do młodszych dzieci. Ostatni warsztat (nocny) odbył się dnia 22.10.2014 i adresowany był głównie do dzieci starszych z uwagi na czas wyjazdu (godz. 18.00). Łącznie w 3 warsztatach wzięło udział 58 dzieci z Daniłowa i okolic. Wszystkie warsztaty kończyliśmy wspólnym ogniskiem lub pieczeniem ziemniaków i przebiegały pod nadzorem pracownika leśnictwa, który także wzbogacał program naszych warsztatów swoja wiedzą i doświadczeniem, zwłaszcza w warsztacie nocnym. Wśród tematyki poruszanej na warsztatach znalazły się takie zagadnienia jak: a) leśna szkoła przetrwania, dla tych którzy chcą sprawdzić jak dzięki przyrodzie możemy przetrwać bez lodówki i telewizora (dzieci dowiedziały się m.in. pod jakim drzewem najlepiej spać w lesie, jak upiec dzika w dole, co stosować na rany, czy można jeść tatarak, jakie narzędzia zabrać ze sobą na nocą wyprawę do lasu) b) nocne obserwacje przyrody, dla tych co nie boją się nietoperzy i odgłosów lasu nocą (spacer przez las bez światła latarek) c) poradnik tropiciela, czyli jak czytać znaki przyrody to atrakcja dla najmłodszych naszych uczestników warsztatów.

Teatr cieni Daniłowo3. Ostatnim zadaniem w ramach projektu było przygotowanie wspólnie z dziećmi przedstawienia Teatru cieni. W związku z tym, ze teatr cieni w naszej szkole był debiutem i nigdy wcześniej nie robiliśmy czegoś podobnego zdecydowaliśmy się na bajkę o czerwonym kapturku czytaną przez C. Pazurę. Na podsumowanie projektu zaprosiliśmy całą społeczność szkolną i przyjaciół, mieszkańców Daniłowa. O godzinie 18.00 dnia 30 października 2014 roku rozpoczęliśmy realizację ostatniego zadania w ramach projektu. Najpierw odbyło się przedstawienie w formie teatru cieni, a następnie pieczenie, kiełbasek śpiewanie przy ognisku i tańczenie. Później tańce integracyjne przeniosły się do szkoły, gdzie dalej poprowadzone zostały zabawy dla dzieci i dorosłych i tak m.in. mieliśmy okazję poznać nową wersję o czerwonym kapturku, poprowadzić orkiestrę, rzucać niewidzialną liną czy przywitać się pośladkami. W międzyczasie goście korzystali z przygotowanego poczęstunku m.in. ciasta i napojów. W podsumowaniu projektu wzięło udział ok. 90 osób.

Zapraszamy do Galerii:

Nibylandia

Warsztaty leśne

Teatr cieni

logofiop.jpg

Projekt Szukając przygody idziemy szlakiem przyrody!” dofinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Opiekunem projektu jest Fundacja Larus.