Smok Mądragon - wizyta strażaka i policjanta

tn_dsc00318[1].jpgW dniu 15.04.2014 odbyło się spotkanie ze strażakiem w ramach projektu o bezpieczeństwie Smok Mądragon Daje Radę. Przygotowana prelekcja dotyczyła bezpiecznego korzystania z urządzeń elektrycznych w domu oraz odpowiednich zachowań w sytuacji zagrożenia czy pożaru. Uczniowie mogli zapoznać się na czym polega ciężka i odpowiedzialna pracą strażaka, a także jak przebiega akcja pożarowa. Na zakończenie dzieci dostały podpisane przez strażaka certyfikaty z tytułem Młodszego Oficera Mądragońskiej Straży Pożarnej i zobowiązały się przestrzegać poznanych zasad.

W dniu 29.04.2014 odbyło się kolejne spotkanie w ramach projektu Smok... Tym razem z funkcjonariuszem policji. Prelekcja byłą poświęcona bezpieczeństwu dzieci na drodze. Uczniowie poznali zasady prawidłowego poruszania się na rowerze, przypomnieli sobie jak należy zachować się na przejściu dla pieszych. Poruszony został również bardzo ważny temat bezpieczeństwa dziecka w sieci. Ważną informacją jaką uzyskali uczniowie, było, że aby założyć profil na portalu społecznościowym, należy mieć skończone 13 lat. Prelekcja była bardzo pouczająca i wartościowa. Na zakończenie dzieci otrzymały tytuł Specjalisty Do Spraw Bezpieczeństwa Drogowego.

Zapraszamy do Galerii !

EP i ZKB