O nas

Larus to po łacinie mewa. Najczęściej mewy można spotkać nad brzegiem morza czy jeziora. Szybująca mewa ponad falami morza kojarzy mi się z wolnością, otwartością i siłą przyrody.  Chociaż z drugiej strony mewa występuje też w środowisku przekształconym przez człowiek np. na składowiskach odpadów. Dla mnie mewa jest więc symbolem łączącym oba te światy - człowieka i przyrody. I taka też jest geneza naszej nazwy:)

Marta Chruściel

Fundacja Larus została zarejestrowana dnia 7 lutego 2012 roku.

Fundacja realizuje następujące cele:

1. Działanie na rzecz ochrony środowiska, pobudzanie świadomości ekologicznej społeczeństwa oraz kształtowanie postaw postępowania i działalności zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju.
  2. Upowszechniania odpowiedzialnych i przyjaznych dla środowiska postaw konsumenckich oraz ochronę praw konsumenta w tym zakresie.
  3. Działanie na rzecz tworzenia jak najkorzystniejszych warunków do pełnego fizycznego i osobowego rozwoju osób niepełnosprawnych również aktywnego godnego uczestnictwa ich w: kulturze, sporcie, edukacji,  w życiu społecznym, gospodarczym, a także pomoc ich rodzinom i opiekunom.
  4. Wspieranie rozwoju społeczeństwa obywatelskiego poprzez edukacje, oświatę, sztukę i działalność, kulturalną.

Głównym obszarem naszych działań jest województwo lubelskie i podlaskie, w którym to mieści się nasza siedziba.

W skład Zarządu Fundacj wchodzą następujące osoby:

Prezes Zarządu - Marta Chruściel
Wiceprezes Zarządu - Norbert Krzykawski
Wiceprezes Zarządu - Sylwia Chruściel

Współpracujemy z każdym, kto chce działać, chce zmieniać świat i angażować sie w rozwój naszych społeczności. Jeśli to czytać, zapewne jesteś jednym z nich! Skontaktuj się z nami!

Fundacja Larus

Płonka Strumianka 43