Godzina dla Ziemi

Już drugi raz włączyliśmy sie w organizację Dnia Dziecka we wsi Kostry Noski. 1 czerwca 2019 roku w Kostrach Noskach upływał pod hasłem także ekologicznym - w końcu Ziemi nie dostaliśmy od swoich rodziców, tylko pożyczyliśmy od swoich dzieci - jak mówi jedno z przysłów indiańskich. A tak w ogóle, czy wiecie, że statystyczny Polak zużywa aż 490 foliówek w ciągu roku, a np. Duńczyk tylko 4? Średni czas używania takiej foliówki to zaledwie 25 minut. A czas jej rozkładu waha się od 100 do 400 lat. Nie mamy na co dłużej czekać. Zmieńmy nasze nawyki i zacznijmy właśnie od siebie, dając innym przykład.

Na tych stacjach realizowanych w ramach projektu "Godzina dla Ziemi" mogliśmy sprawdzić swoją wiedzę ekologiczną, wykonać zabawkę sensoryczną a nawet zabrać woreczek na owoce i warzywa uszyty z .... firanek!!! Na catering zakupiliśmy kubeczki i talerzyki papierowe, drewniane sztućce i miseczki z otrąb... Te 3 stacje to efekt naszego projektu „Godzina dla Ziemi”, którego działania zostały wsparte przez Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA w ramach konkursu "Małe granty dla zrównoważonego rozwoju". Realizatorem projektu jest Fundacja Larus. Dzień Dziecka realizowaliśmy wspólnie ze Stowarzyszeniem Pomocy Szansa i Gminnym Ośrodkiem Kultury w Nowych Piekutach:)

logo_granty_300.jpg